Гражданите и гостите на гр. Враца ще имат възможност да разгледат изложба,  включваща материали на РИМ – Враца, Национален Военноисторически музей – София и Исторически музей – Тутракан. Тя ще бъде открита   днес  /12 ноември/ от 17:00ч. и ще остане  до 2 декември 2018 г. в малката зала на ХГ “Иван Фунев“ към РИМ – Враца.

Изложбата на Исторически музей – Тутракан: „Добруджа в годините на Първата световна война 1916 – 1918 г.“, на която автори са Петър Бойчев и Радослав Симеонов, включва 22 табла, представящи Добруджа в годините на Балканските войни, Първата световна война и хода на военните действия през 1916 г. за освобождаването й.

Национален Военноисторически музей – София участва с материали за участието на: 52-ри пехотен Моравски резервен полк,  15-ти пехотен Ломски полк, 3-ти пехотен Бдински полк, 36-ти пехотен Козлодуйски полк и  35-ти пехотен Врачански полк в Първата световна война. По-интересни от тях са: знамето на 3-ти пехотен Бдински полк, /копие/, лъвчета от знамената на полковете, някои от тях с лента и пискюли  и отличия на знамето и служебните книги на военните знамена, осмоконечен кръст на знамето на 35-ти пехотен Врачански полк. Невероятна е оригиналната гривна за спасяване на знамето на 35-ти пехотен Врачански полк /оригинал/. На нея е гравиран текст: “Спасено на 1 октомври 1918 г. от поручик Димитров Ангел Янчев“.  Интерес представляват още: стъкленици с пръст от бойните действия при Добрич и при Кубадин, голям портрет на полк. Васил Таслаков и негова биография, написана от внука му, позиви, телеграми, снимки и документи.

От фонда на РИМ – Враца са представени материали от всички полкове, включително и от 2-ри артилерийски полк, както и бойно снаражение от Първата световна война.