Въпреки че са публични личности, кралицата на Великобритания и кралското семейство почти не използват фамилното си име. Толкова рядко, че някои хора мислят, че просто нямат такова. Разбира се, кралските особи имат фамилии, но има и причини те да не са толкова популярни.

Каква е причината?

До 1917 г. членовете на кралското семейство са се справяли съвсем добре без фамилно име, като са използвали само първото име и името на династията си. Крал Джордж V не внесъл промяна в традицията.  Причината била, че крал Джордж принадлежал към династията Сакс-Кобург и Гота. Тя е от германски произход, което водело до неприятни асоциации в такъв момент.

Какво решил кралят?

Кралят решил да смени името си, избирайки Уиндзор по името на един от замъците, които са собственост на кралското семейство. Той обаче не променя само името на династията, но и прави Уиндзор официално фамилно име на цялото кралско семейство.

Принцесата се омъжва.

През 1947 г. принцеса Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатън, принц на Гърция и Дания, който служел в британската кралска флота. Резултатът е, че сегашното име на кралското семейство е Маунтбатън-Уиндзор, въпреки че не е задължително членовете му да го използват.