На 11 април космическият кораб на Израел Beresheet се опита да се приземи на Луната в древното вулканично поле, наречено “Море на спокойствието”, но вместо това се разби. Сега NASA пусна снимки, които помогнаха на изследователите да открият мястото на катастрофата.

Орбитарят на НАСА за лунна реконструкция, който обикаля около десетилетие, премина през площадката за кацане на 22 април и взе изображения.

Снимките, взети от 56 мили над повърхността, показват размазана панорамна ширина 32,8 фута. Около тъмното петно има ореол от по-лек и отразяващ материал, което се предполага, че е почвата около площадката за кацане.

Не е известно дали ударът е създал кратер на лунната повърхност. Космическият кораб беше лек и имаше ниска скорост и нисък ъгъл на приближаване, в сравнение с плътен метеороид с подобен размер.

Луната постоянно е засегната от материал от космоса, оставяйки кратери на нейната повърхност. Когато орбитата преминава през зоната отново днес, тя ще запише повече снимки, за да търси кратер.

Beresheet беше частно финансирана от неправителствената организация SpaceIL. Нещата вървяха добре по време на спускането, но тогава служители на Земята загубиха контакт с космическия кораб. След катастрофата компанията, която стои зад космическия кораб за 100 милиона долара, заяви, че инженерите му смятат, че техническият проблем предизвиква изключването на главния двигател и по-късно “прави невъзможно забавянето на спускането на космическия кораб”.

Първият технически проблем на космическия кораб възникна на 14 километра (около 8,7 мили) над луната, казаха представители на SpaceIL. Тогава Beresheet загуби връзките с контролната зала в Израел по време на приземяването. Инженерите успяха да подновят комуникацията с космическия кораб, но официалните лица заявиха, че е твърде късно, “движеше се твърде бързо, за да се приземява правилно”.

Beresheet беше първата частно финансирана лунна мисия. Името му е позоваване на първите думи на Библията на иврит, което се превежда като “В началото”.

Космическият кораб беше пуснат на пазара през февруари и се движи седем седмици, за да достигне Луната. Той обикаляше Земята многократно, преди да се „прехвърли“ на Луната. Пропътувал е около 4 милиона мили.

Ако израелският опит беше успешен, това щеше да е първото частно предприятие, което ще направи контролирано кацане на луната с най-малкия космически кораб и най-малкия бюджет.