Събитието се организира от руския клуб “Видин-2002”. Официален гост на тържеството бе инж. Цветан Асенов, заместник-кмет на Община Видин.

Председателят на клуба Светлана Василева припомни историята на празника, обявен през 2005 година за официален. Той е свързан с народните водачи Кузма Минин и Димитрий Пожарский, които застават в 1612 година начело на въстание срещу полските нашественици, като по този начин се запазва непокътнат руския суверенитет. 

Поздравителен адрес от името на Огнян Цнеков, кмет на община Видин, бе поднесен от инж. Асенов. “Денят на народното единство напомня за сплотеността на руския народ пред лицето на изпитанията. Годините не заличават героите, тяхното себеотрицание, патриотизъм и неподправено родолюбие. Пазете и уважавайте руската памет и я предавайте на поколенията.” – се пише в адреса.

Събитието бе ознаменувано и с 16-годишнината от създаването на руския клуб. По този повод заместник-кметът връчи на неговия председател почитен плакет за активна обществена дейност. 

Тържеството продължи с много вълнение, цветя и любими руски песни.