Само преди няколко месеца изумителният българин Танчо Тенев завоюва два златни медала на планетарното първенство за ветерани в южнокорейския град Гуанджу. Танчо става първенец в плуването и скоковете във вода, но това далеч не са единствените дисциплини, в които Танчо се е състезавал и печелил престижни отличия.

Той има стотици медали от състезания в над 30 дисциплини в разнообразни спортове – от лека атлетика и плуване до бокс, вдигане на тежести и шах.

Танчо Тенев открива любовта си към спорта от ранна възраст – още на 8 години започва да се занимава с плуване, като юношеските му години преминават през залите по спортна гимнастика, акробатика и борба. В бокса пък завоюва златен медал от състезание почти на шега – през 1952 г. , състезавайки се в неподходяща за него категория и без сериозна подготовка. Танчо продължава да спортува активно и да се състезава и към днешна дата, като дори има амбиции да влезе в рекордите на Гинес и да участва в олимпиадата в Токио тази година, като се готви за дисциплините “Скокове във вода”, “Плуване” и “Лека атлетика”.