Кметът Калин Каменов, актьорът Филип Трифонов и директорът на Дома на науката и техниката Евелина Васкова направиха символична първа копка на изграждането на паметник-чешма, в памет на родения във Враца кинорежисьор – Людмил Кирков. Идеята за построяването на монумента е на врачански общественици, които учредяват инициативен комитет, с председател актьорът Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран в българския филм „Момчето си отива“.  Поставен бе и основният камък на паметник-чешмата, който бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

„Врачанинът Людмил Кирков е създател на едни от най-известните български филми. Щастлив съм, че стартираме един проект, чрез който неговият живот и дело ще бъдат съхранени.  Сигурен съм, че след реализирането на проекта много българи ще разберат, че Враца е „люлката“ на българското кино!“ – каза актьорът  – Филип Трифонов.

Приветствие към присъстващите отправи и кметът Калин Каменов. „Радостен съм, че на днешното събитие присъстват и деца, защото по този начин ще разберат кой е Людмил Кирков. Всички ние, като негови съграждани, сме длъжни да направим възможно името на известния кинорежисьор да бъде помнено, а творчеството му – предавано на поколенията. Благодарение на Людмил Кирков много наши сънародници, не само в страната, но и по света,  обичат българското кино. Днес сред нас е и Филип Трифонов – актьорът,  участвал в много филми на врачанския кинорежисьор и заемащ главната роля в „Момчето си отива“, който е сниман в нашия град. В деня на народните будители започваме едно родолюбиво дело, свързано с почит и уважение.  Проектът на монумента е дело на врачанския скулптор  Милен Каменов. Идеята е този паметник да бъде и чешма, така че всеки, който пие вода, символично да се поклони пред живота и делото на талантливия ни съгражданин – Людмил Кирков.  Вярвам, че с общи усилия ще успеем да съберем необходимите средства и ще увековечим паметта на кинорежисьора ! Надявам се, че на другия голям празник – 24 май, да имаме повод да се гордеем с откриването на паметника-чешма“ – заяви кметът Каменов.

На откриването присъстваха още директорът на Дома на науката и техниката – Евелина Васкова, която е заместник-председател на Инициативния комитет „В памет на Людмил Кирков“, заместник областният управител Мирослав Комитски, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, главният архитект Чавдар Спасов, общественици, ученици и граждани.

Монументът ще бъде изграден в градинката срещу Дома на науката и техниката, а мястото ще бъде облагородено. Модерната визия на монумента е подчинена на формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков. Бележитият врачанин е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“ и др.

Стартирала е и кампания за набиране на средства за издигане на барелефа. Всеки желаещ да подпомогне изграждането на паметник-чешмата може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.

Почитането на паметта на великия български кинорежисьор ще продължи и през месец декември. В седмицата, когато е роден Людмил Кирков – 14 декември и когато е починал – 12 декември, ще се прожектират негови филми. Поканени са да присъстват и актьори, участвали в незабравимите български ленти.