Врачанският окръжен съд постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В. Г. Той е привлечен в качеството на обвиняем от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 26.10.2023 г., в местността “Лиляшка могила”, в землището на с. Лиляче, в постройка тип бунгало и фургон, без надлежно разрешително съгласно чл. 30 от ЗКНВП, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – коноп (канабис) с бруто тегло 7.82 кг, пет сгъвки от полиетиленови пликчета с таблетки с бруто тегло 400 гр със съдържание на МDМА и РСР /метаамфетамин/. За това деяние законодателят е предвидил наказание “лишаване от свобода” от две до осем години и глоба от 5 000 лв. до 20 000 лева.

След като взе предвид материалите, събрани в досъдебното производство, разгледа доводите, залегнали в искането на прокуратурата, както и аргументите на страните, съдът постанови спрямо В. Г. да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, тъй като са налице всички, изискуеми от закона предпоставки за това. Съдът прецени, че за обвиняемия е налице обосновано подозрение за вероятната му съпричастност към деянието, в което е обвинен, както и че съществува реална опасност той да извърши престъпление. Съдът прие, че не съществува опасност обвиняемият да се укрие, тъй като е с известен адрес и с установена самоличност.

Определението на Врачанския окръжен съд подлежи на незабавно изпълнение. Определението може да се обжалва и протестира в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.