При проверка на товарен автомобил на МП „Капитан Андреево“ митнически служители са открили  63 000 недекларирани защитни маски за лице и близо 3 800 стоки със съмнения, че са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост.

На 05.01.2021 г., около 22:30 часа, на МП „Капитан Андреево“ пристига  товарен автомобил с българска регистрация, превозващ  групажна стока от Турция за България.

При извършената щателна митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители откриват в товара на камиона недекларирани и неописани в митническите документи 70 кашона, съдържащи 63 000 защитни маски за лице.

В хода на проверката са открити и  3 495 тениски, блузи с дълъг ръкав, дамски якета, детски спортни екипи, 240 чехли и спортни обувки, както и 31 дамски чанти, носещи логото на защитени марки, сред  които на DSQUARED, Moncler, Tommy Hilfiger, Off White, Hugo Boss, Karl Lagerfeld, Puma, Adidas, Nike.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и за случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

Контрабандните маски са задържани. На шофьора, български гражданин с инициали Б.К. е съставен акт по Закона за митниците.

Снимката е илюстративна.