Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и Териториална дирекция Южна морска откриха 318 кг контрабандeн тютюн за наргиле, при проверка на товарен автомобил на МП „Капитан Андреево“.

На 23.12.2020 г., около 06.00 часа, на пункта пристига камион с турска регистрация, пътуващ от Турция за България.

Пред митническите служители шофьорът, български гражданин, представя редовни документи за превозваната групажна стока, по-голяма част от която мебели.

По метода „анализ на риска“ митническите служители селектират камиона за щателна проверка, включително с рентгенова апаратура.

При проверката се установява, че между декларираната стока в товарното помещение има недекларирани 20 кашона с общо 318 кг тютюн за наргиле с различни марки, без акцизен бандерол.

Контрабандната акцизна стока е с пазарна стойност близо 102 000 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

По разпореждане на ОП Хасково мъжът с инициали И .М. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1б “Д“ от Наказателния кодекс и му е наложена мярка за неотклонение гаранция в размер на 5000 лева и забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурор.