Районна прокуратура София и териториално отделение в Кубрат на Районна прокуратура Разград водят досъдебни производства за извършени престъпления по член 355, ал.2, вр. ал. 1 от НК-нарушаване на мерки против разпространяване на заразителна болест по хората по време на пандемия или извънредно положение.

За всички дела по член 355 и по член 326 от НК във връзка с правилата и мерките в условията на извънредно положение териториалните прокуратури са длъжни да уведомяват апелативния прокурор за вземането на тези дела на специален надзор.

Софийска районна прокуратура води четири досъдебни производства.

Единият от обвиняемите, който бил поставен под карантина за периода 08.03.2020 г. до 22.03.2020 г., около 17 ч. на 15.03.2020 г. нарушил въведените по време на обявено извънредно положение противоепидемичните мерки.

По друго досъдебно производство се водят действия по разследване срещу Б.В. Уточнява се кога лицето е напуснало страната, в каква посока, колко дни е пребивавал в Италия, кога се е върнал в България и кога е напуснал повторно страната ни по време на 14-дневния карантинен период.

Обвиняемият К.М. на 13.03.2020 г., на ул. „Позитано“ в гр. София, нарушил правила и мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест по време на пандемия. Същото деяние било извършено и от В.М. на 10.03.2020 г. в ж.к. „Красна поляна“ в столицата.

А теротриално отделение в Кубрат на Районна прокуратура Разград  води досъдебно производство срещу шофьор на тир, нарушил карантина. Делото е взето незабавно на специален отчет от апелативния прокурор на Варна във връзка с издадена заповед на главния прокурор

65-годишният Атанас Г. от Кубрат, който е шофьор на ТИР, се завърнал от Република Италия на 4 март рано сутринта през ГКПП – Връшка чука на сухопътната граница между България и Сърбия. Прибирал се в Кубрат. Карантината спрямо него влязла в сила с връщането му в България и трябвало да продължи до 17 март.

При проверка на служители на районното полицейско управление било установено, че на 11 март Атанас се намирал в Русе, където по обясненията му имал лична работа. По телефона обяснил, че ще се прибере в Кубрат. При следващото обаждане на 12 март служителите на реда установили, че телефонът на международния шофьор е изключен.

Направената справка за пътуване на лице от граничния контрол показала, че Атанас Г. е напуснал България на 12 март в 16,38 часа през ГКПП – Дунав мост.

Досъдебното производство срещу всички обвиняеми се води по член 355, ал. 2 от НК.

Както вече е известно, заради епидемията от коронавирусната инфекция бяха гласувани в парламента нови, завишени наказания. Престъплението по член 355 от НК вече се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.