71 577 текстилни изделия, обувки и 944 кв. м плат бяха унищожени, при проведени 10 процедури под контрола на Териториална дирекция „Тракийска“. При други пет процедури са изгорени 205 841 къса нелегални цигари и 105.73 кг тютюн за пушене.

Текстилните изделия и обувки са фалшификати на световноизвестни марки и са били предназначени за реализация, както на българския пазар, така и в другите страни членки на Европейския съюз.

Чрез машинно нарязване са унищожени чорапи, тениски, дамски и мъжки блузи, ризи и екипи, мъжки и дамски обувки, маратонки и чехли, по-голяма част носещи логото на известни спортни марки като Adidas и Nike. Унищожени са 944 кв. м плат, щампован с изображения на Spider-Man, Disney Cars, Paw Patrol и Hello Kit4ty.

Фалшивите стоки са задържани от митническите служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД „Тракийска“ при проверки на ГКПП „Капитан Петко войвода“ и вътрешността на страната през 2018 г. и 2019 г., както и в началото на тази година за нарушение на Европейски регламент № 608/2013  и Закона за марките и географските означения.

За задържането са уведомени представители на правопритежателите на марките, които са установили, че стоките са фалшиви и според нормативната уредба трябва да бъдат унищожени.

Чрез изгаряне бяха унищожени 205 841 къса цигари и 105.73 кг тютюн за пушене.

Тютюневите изделия са задържани при митнически проверки в обхвата на Териториална дирекция Тракийска по случаи за нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове, за които са приключили административнонаказателните производства.

СЕБН