Прокуратурата в Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 41-годишния Йордан Цветанов и 50-годишния Веселин Вълчанов.

Първият е предаден на съд като извършител, а вторият като помагач за това, че на 14 март тази година в Пловдив са залели с киселина гадателката Антоанета Тодорова и са й причинили средна телесна повреда. Пострадалата жена се занимавала с гледане на кафе и карти и живеела на квартира в апартамент в пловдивския район “Тракия”. Тя имала здравословни проблеми и била трудноподвижна. За нея се грижели асистенти.

Не дължала на никого пари и не била получавала заплахи във връзка с извършваната гадателска дейност, с изключение на един случай, при който Веселин Вълчанов я посетил през есента на 2022 г. Той й заявил, че „ще я потроши“, тъй като била в комбина с някакъв ходжа и вземала много пари. Впоследствие Вълчанов ходил няколко пъти до дома й.

Двамата обвиняеми живеели в един и същи квартал във Враца и се познавали от 6-7 години. През месец март решили да отидат в Пловдив и да залеят със сярна киселина Антоанета Тодорова. Мотивът за това тяхно решение бил неудовлетвореност във връзка с извършваната от пострадалата дейност срещу заплащане по гадаене на кафе и карти. Разбрали се Йордан Цветанов да залее жената със сярна киселина, а Веселин Вълчанов да му помогне, чрез отстраняване на спънки и набавянето на средства, пише 24 часа.

На 14 март те пристигнали в Пловдив. Вълчанов застанал в близост до сградата и наблюдавал за лица, които биха попречили на извършителя или биха разкрили плана им. Цветанов се качил в апартамента на Тодорова и лиснал към нея сярна киселина. Тя попаднала в областта на лицето, шията, гръдния кош, корема, ръцете и краката на жената. След това Йордан Цветанов напуснал апартамента, отишъл до паркирания автомобил на Веселин Вълчанов и двамата се прибрали във Враца. Полицията обаче ги разкрила и заловила. В момента двамата са в ареста.

Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.