Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.И. по дело за извършено престъпление по чл. 123, ал. 4, пр. 1 вр. ал. 2, вр. ал.1 от НК – немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до причиняване на смърт.

Обвиняемият В.И. бил съсобственик и управител на фирма, занимаваща се със спедиторска дейност, търговия и транспорт. Дружеството ползвало като база стопански двор в с. Чирен, област Враца, където се осъществявало товаренето и разтоварването на стоките от превозните средства.

На 31.12.2021 г. обвиняемият се обадил на своя приятел Н.Н. (на 20 години), за да му помогне с товаренето на стока, която следвало да бъде транспортирана до клиенти. Той се съгласил и двамата заминали за базата в с. Чирен. Товарът състоял от няколко машини, опаковани със стреч фолио.

За товаренето им на камион била използвана подемна техника – телескопичен товарач, управляван от обвиняемия В.И. Междувременно Н.Н. го направлявал, като стоял в близост.

При товаренето на една от машините, поради нестабилното си състояние, тя започнала да се клати и възникнала опасност да падне на земята. Н.Н. направил опит с ръцете си да задържи товара да не падне, но поради тежестта му не успял. След като се наклонила, машината се стоварила върху него и го притиснала.

В.И. незабавно се притекъл на помощ на приятеля си, като отместил машината от него. Пренесъл пострадалия до автомобила си и го транспортирал до лечебно заведение. По пътя съобщил за инцидента на органите на реда на телефон 112. Въпреки предприетите реанимационни мероприятия, същия ден Н.Н. починал.

Според заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза причината за смъртта му е остра сърдечна недостатъчност в резултат на тежък травматичен шок, развил се като следствие от множествени и тежки фрактури и хематоми.

От техническа гледна точка причините за настъпилия инцидент довел до смъртта на пострадалия е неправилното разположение на машината – предмет на товарене, върху вилиците на товароповдигащото устройство и неправомерно въздействие с физическа сила върху него от пострадалия.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за множество нарушения на нормативно определени изисквания. Сред тях в частност са липсата на регистрация на телескопичния товарач, управлението му от лицето без съответната правоспособност, неосигуряване на минимални условия за безопасност при товарноразтоварна дейност.

Предстои делото да продължи в съда.