Окръжна прокуратура – Монтана внесе в съда обвинителен акт срещу И.И. (на 31 години) по дело за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2 и 5, б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият И.И. е правоспособен водач на МПС, налагани са му наказания по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. Същият е осъждан.

Вечерта на 19.06.2020 г. той бил помолен от приятеля си да го закара до гр. Монтана. Въпреки че бил употребил наркотично вещество, той се съгласил и пристигнал в с. Габровница, придружен от приятелката си.

Около 22,30 ч. И.И. се движел с управлявания от него лек автомобил с двама пътници по републикански път от гр. Лом за гр. Монтана. Шофирал със скорост 132 км/ч. при разрешената извън населено място 90 км/ч. В същия момент в средата на пътното платно стоял мъж. Последвал удар между него и управляваното от обвиняемия превозно средство.

Водачът не намалил скоростта на движението и не спрял, а продължил да шофира. Пристигайки в гр. Монтана, посетил автокъща, където били констатирани деформациите по автомобила и счупеното предно панорамно стъкло.

Впоследствие свидетели на инцидента съобщили в полицията за реализираното ПТП. На местопроизшествието бил извършен оглед от следствено-оперативна група, а тялото на пострадалия било транспортирано за аутопсия.

В хода на разследването е било установено, че пострадалият е 52-годишният И.Г., страдащ от тежко психично заболяване. Причината за смъртта му е множествена травма.

От заключенията на извършените химически експертизи се доказа употреба на наркотично вещество, съдържащо тетрахидроканабинол, от водача И.И.

Предстои делото срещу него да продължи в съда.