Районна прокуратура – Видин приключи разследване по досъдебно производство и внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Е.К. (на 43 години) за извършени от него престъпления по чл. 296, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Е.К. живеел със съпругата си и детето им в гр. Видин. Постепенно семейните взаимоотношения се влошили. Мъжът нямал постоянна работа, често злоупотребявал с алкохол. Проявявал агресия спрямо жена си, обиждал я, нанасял й побои, заплашвал. Дъщеря им ставала свидетел на това.

Проблемите в семейството се задълбочили.

През м. юни 2019 г. пострадалата заедно с детето си напуснала семейното жилище. Обвиняемият продължил да я тормози, преследвал я, отправял й закани с убийство. Жената няколкократно подавала сигнали на телефон за спешни случаи, след което на местопроизшествие пристигали полицейски служители.

По подадената от пострадалата в съда молба било образувано гражданско дело и издадени заповеди за незабавна защита и за защита от домашно насилие. На Е.К се забранявало да приближава съпругата си на разстояние по-малко от 100 метра, както и обитаваното от нея жилище, местоработата й, местата за социални контакти и отдих и да се въздържа от извършване на домашно насилие.

Въпреки наложените му ограничения, обвиняемият няколкократно ги нарушавал. Продължил да заплашва съпругата си, преследвал я, качвал се в автомобила й, посягал й, обаждал й се по телефона.

В хода на досъдебното производство са били разпитани свидетели, изискани са записите от ЕЕН 112 за подаваните от пострадалата сигнали, изготвена е аудио-техническа експертиза. Назначени са и са извършени съдебно психолого-психиатрични експертизи.

Предстои делото срещу обвиняемия Е.К. за неизпълнение на съдебни заповеди и отправени закани с убийство да продължи в съда.