Районна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.В. (на 30 години) за престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние.

Към м. декември 2022 г. 85-годишният Д.Д. живеел със съпругата си в с. Белотинци, област Монтана.

На 13.12.2022 г. на стационарния му телефон се обадил непознат, представил се за началник от полицията. Заявил, че група „Наглите“ извършва кражби и убийства, набелязала възрастния мъж, щяла да дойде в дома му и да му вземе парите. Въпросният „представител на органа на реда“ се поинтересувал у Д.Д. каква парична сума има в дома си, указал му да ги вземе, за да бъдат описани и запазени. Освен това непознатият му заявил, че синът му ще бъде настанен в хотел, където ще пази парите докато приключи полицейската акция по залавянето на престъпниците.

Изпълнявайки инструкциите на „полицая“, възрастният мъж взел всичките си спестявания в размер на 6 500 лева и с таксиметров автомобил се придвижил от с. Белотинци до Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Монтана, където оставил цялата сума до табелата на портала. Не след дълго бил информиран от непознатия, че парите са предадени на сина му.

На следващия ден възрастният мъж разбрал, че бил измамен.

По делото са били проведени оперативно – издирвателни мероприятия, разпитани свидетели, приобщени записи от камери за видеонаблюдение, изготвена видеотехническа експертиза.

От събраните доказателства е безспорно установено, че лицето, взело парите от мястото, където те били оставени от пострадалия, е М.В. от с. Дондуково. Същият взел за себе си 450 лева, като останалата сума предал на неустановено лице в Румъния.

Предстои делото да продължи в съда.