Районна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем Г.Г. по бързо производство за неизпълнение на заповед за незабавна защита от домашното насилие.

С оглед наличие на законови предпоставки държавното обвинение внесе предложение за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК.

Спрямо обвиняемия Г.Г. на 25.08.2023 г. Районен съд – Лом издал заповед за незабавна защита, връчена му лично. Той бил задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо съпругата си М.Г. и му било забранено да се доближава до нея и жилището й, местоработата й и местата за отдих и социални контакти на разстояние по-малко от 100 метра.

На 08.09.2023 М.Г. била на работа в магазин в гр. Лом. Около 14,00 ч. съпругът й Г.Г. посетил търговския обект, като влязъл вътре. Жената веднага подала сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Извършеното от обвиняемия деяние е квалифицирано по чл. 296, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години или глоба до пет хиляди лева.

Предстои делото да продължи в съда.