Бутилка вино и половинка ракия – точно толкова алкохол, разпределен между трима възрастни мъже станал повод за убийство по непредпазливост.

Вечерта на 20 юли миналата година пенсионерът Н.Н. заедно с негови приятели – Е.И. и Т.И., бил у дома си на ул. „Принчовец“ в Мездра. Тримата консумирали алкохол. Изпили заедно повече от една бутилка с вино и около половин литър ракия. Няколко часа по-късно Т.И. тръгнал.

Между Н.Н. и Е.И. възникнал спор, касаещ роднински взаимоотношения.

Н.Н. се ядосал на отправена към него обида,

взел дървена дръжка за секира, която даже била без острие и ударил опонента си един път в главата. Пострадалият паднал на дясната си страна, удряйки се в намиращата се наблизо печка и останал да лежи на пода. След това Н.Н. го вдигнал на крака и извел пред входната врата, където го оставил до сутринта.

На следващия ден, когато Т.И. се върнал в къщата наН.Н., видял на тревата пред стълбите Е.И., който лежал по очи. Той заварил стопанина буден, седящ на леглото си и пак пиещ ракия. Попитал го за приятеля им – дали няма да става и толкова ли е пиян. Н.Н. обяснил, че ще повика роднини на Е.И., за да го приберат. Когато отишли при него,

установили безпомощното състояние на пострадалия и наличие на засъхнала кръв по главата му.

Била извикана медицинска помощ и полиция.

Лекарският екип транспортирал Е.И. до болница, където той бил опериран.

Въпреки хирургическата интервенция обаче, мъжът починал.

От извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че причината за смъртта на пострадалия е открита черепно-мозъчна травма, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

Съдът е признал за виновен подсъдимия Н.Н., обвинен от Окръжна прокуратура – Враца за извършено от него престъпление. Става дума за

причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Престъплението е квалифицирано по чл. 124, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 128, ал. 2 от НК.

За извършеното от него престъпление подсъдимият

Н.Н. е осъден на две години „лишаване от свобода“.

Присъдата обаче може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.