„Със служителите на DEA осъществихме изключително полезно партньорство. В резултат от съвместната акция са задържани шест лица, от които трима български граждани, два сръбски граждани и едно лице, което е с двойно гражданство.“

Това заяви на брифинг и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Той бе по повод неутрализирането на международна организирана престъпна група за трафик на хероин с участието на служители на американската Агенция за борба с наркотиците (Drug Enforcement Administration; DEA).

Прокурор Маджарова поясни, че се касае за заловени 20 кг хероин.

„Разбира се, тези 20 кг хероин не са цялата пратка, а само малка част от голяма такава.“

Подготвяла се е сделка на стойност около 260 000 евро наркотикът да бъде изнесен към Западна Европа и САЩ. Говорим за трафик, а хероинът е бил съхраняван на територията на София.

Това обясни и директорът на ГДБОП Любомир Янев.

По думите му сърбин е ръководил престъпната група.

По данни на спецпрокуратурата той е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа.

„Може да се каже, че задържаните са познати. Даже едно от лицата през 2007 г. е било прострелян, т.е. имало е опит за убийство срещу него“, разкри още Янев.

Обект на разследването в САЩ са участници в международна престъпна мрежа, действаща на територията на Република България и Република Сърбия. В тази връзка от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ, по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на DEA, в края на 2020 г. до ПРБ е отправена молба за правна помощ, съобщават от прокуратурата.

По данни на специализираната прокуратура в хода на съвместните действия на територията на България са извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни селища.

Намерено и иззето е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.

Сред задържаните българи е лице многократно осъждано, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение.

В изпълнение на принципите на чл.3 и чл.4 от НК, Специализираната прокуратура  наблюдава досъдебното производство, образувано на 07.01. 2021 г. за престъпление по чл.321,ал.3,вр.ал.2 от НК.