Организирана престъпна група, набирала българи за просия в Швеция, е разкрита при специализирана акция на полицията в плевенското село Глава.

На 10 януари служители на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Плевен, отдел “Център – Север” при ГДБОП-МВР, съвместно със служители на секторите „Специализирани тактически действия“ и „Базова научно – техническа лаборатория“ при ОДМВР – Плевен са неутрализирали банда, която организирала и извършвала престъпна дейност, свързана с набиране, транспортиране и последваща експлоатация, посредством принуда на български граждани за просия на територията на Кралство Швеция.

Установена е схемата, по която се осъществявали престъпления, изпълващи състава на чл.321, чл.159 „а“ от Наказателния кодекс.

В хода на операцията под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен са извършени процесуално следствени действия – претърсване и изземване на два адреса в село Глава.

Намерени и иззети са шест мобилни телефона, четири сим карти, списъци с отразени парични суми, тефтери, съдържащи данни за отчитани парични суми от жертвите на трафика, както и документи, свързани с престъпната дейност на лицата.

С полицейска мярка за задържане за срок до 24 часа е задържана 57-годишна. Работата продължава.

Снимката е илюстративна.