Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима за участие в организирана престъпна група

за изнудване, съпроводено с физическо насилие, лихварство, измами и разпространение на наркотици,

действала на територията на София и страната.

Привлечените към наказателна отговорност бяха задържани на 5 октомври 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП в в столичните квартали „Христо Ботев“, „Левски“, „Враждебна“,“ Дружба“ и „Димитър Миленков“, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на действията по разследването са извършени 57 претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, след разрешение на Специализирания наказателен съд.

Намерени и иззети са документи и компютри с информация, доказваща престъпната дейност на групата, хладни оръжия, патрони, пари, неголямо количество наркотици. Иззети са и три автомобила, ползвани от участниците в групата, сред които Порше Панамера, съобщават от Прокуратурата.

До момента по досъдебното производство са разпитани 43 свидетели, от които 9 пред съдия.

Събраните доказателства сочат, че групата е сформирана още през 2014 г.,

като участниците са разчитали дейността й да не бъде разкрита чрез всяване на страх у пострадалите.

Петимата й членове са осъждани за престъпления против личността (телесни повреди, закани за убийство, изнасилвания, кражби).

Днес, 7 октомври 2020 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от петимата обвинени.

Директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев  посочи, че оперативната информация за престъпната дейност на групата е постъпила в началото на тази година. Проведени са множество оперативно-издирвателни действия, на базата на които впоследствие е образувано досъдебно производство.

Участниците в групата са криминално проявени за множество и разнородни престъпления – кражби, телесни повреди, изнудване, измами. Двама са основните лидери, като са установени и около 20 души от тяхното обкръжение, които до голяма степен са подпомагали престъпната им дейност.

Гл. комисар Янев апелира, ако има още потърпевши от престъпната дейност на групата, да се свържат с органите на МВР, за да се подпомогне разследването и то да бъде доведено до успешен край. 

Снимки и видео: МВР