Врачанският окръжен съд днес разгледа Частно наказателно дело № 444/22 г., по което обвиняем е И. Ш. Окръжна прокуратура – Враца е привлякла в качеството на обвиняем турския гражданин И. Ш. за извършено от него престъпление по чл. 304а НК.

В искането на прокуратурата до съда се казва, че на 31 август т. г., на главен път Е-79 между селата Ребърково и Люти дол, служители на Районно управление – Враца спират за проверка водача на тежкотоварен автомобил „Рено“ и прикачено полуремарке, управляван от обвиняемия И. Ш. Той е поканен да приближи до патрулния автомобил, застава до предната дясна врата на колата и след като е уведомен, че е допуснал нарушение по Закона за движение по пътищата, за което следва да бъде санкциониран, изважда банкнота от 10 евро и я пуска на предната дясна седалка на патрулния автомобил.

„Налице е първата предпоставка за вземането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно съществува обосновано предположение, че И. Ш. е съпричастен към престъплението, в което е обвинен. Не са налице обаче другите две предпоставки за определянето на тази мярка за процесуална принуда – опасността той да се укрие или да извърши престъпление. Съдът приема, че и по-лека мярка за неотклонение би изпълнила целите на закона, поради което оставя без уважение искането на Окръжна прокуратура – Враца за вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин И. Ш. и взема мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лв., вносима в петдневен срок от днес“ – се казва в определението на съда. Обвиняемият ще бъде освободен след внасянето на паричната гаранция.

Определението на Окръжен съд – Враца подлежи на обжалване и протестиране в тридневен срок от днес пред Апелативен съд – София.