Митничари откриха украинска валута за близо 1 млн. лева в автобус, спрян за проверка на ГКПП “Дунав мост” при Русе. Това съобщиха от митницата.

Автобусът, който пътувал от Турция за Украйна, бил спрян за проверка на граничния пункт в края на миналия месец. При огледа митничарите открили допълнително изградена кутия, която се намирала между задните оси и пътеката в пътническия салон. От тайника били извадени 10 пакета, обвити в черен найлон и кафяво тиксо. В тях имало общо 20 000 000 украински гривни, чиято левова равностойност е 984 604 лева. Турският шофьор на автобуса обяснил, че пакетите са му дадени от непознат човек, за да ги пренесе до Украйна, като той сам ги е поставил в автобуса.
По случая се води разследване под надзора на Районната прокуратура в Русе.

От митницата информират още, че при друг случай в края на миналия месец, но в района на ГКПП “Дунав мост” при Видин, в камион с турска регистрация са открити 200 000 недекларирани датски крони. Левовата равностойност на валутата е 52 590 лева. Парите били скрити в аптечката в кабината на камиона, който пътувал от Западна Европа за Турция.