Незаконно пренасяне на валута с левовата равностойност над 1 034 000 лева предотвратиха митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас при проверка на товарен автомобил.

На 18.08.2021 г., около 18 часа, на Митнически пункт Капитан Андреево пристига камион с прикачено към него ремарке с полска регистрация. Товарният автомобил, който пътувал от Полша за Турция през България, е селектиран за щателна митническа проверка. Във шофьорската кабина на три различни места – във възглавницата на леглото за почивка, в един от долапите и в хладилника, инспекторите откриват пачки с банкноти евро, щатски долари и злоти. Общото количество на задържаните пари е 229 475 евро, 350 891 щатски долара и 840 злоти. Откритата валута е с левова равностойност 1 034 591 лева.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл.251 от Наказателния кодекс, за това че на 18 август 2021 г. на ГКПП – Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, шофьорът -полски гражданин, не изпълнил задължението си съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.
Водачът на товарния автомобил е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

И в момента се извършват действия по разследването от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура – Хасково, Териториално отделение – Свиленград.

При други три случая през изминалата седмица митническите служители откриват недекларирана валута с левовата равностойност на 94 620 лева. При проверка на два камиона, пътуващи единият от Великобритания за Ирак през България, а другият от България за Иран, във фабрични кухини в шофьорските кабини са намерени недекларирани 11 500 евро и 2440 британски лири и 20 000 евро. В личния багаж на един от пътниците, пътуващ в автобус, влизащ в страната от Турция са открити недекларирани 14 000 евро. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Агенция „Митници“ напомня, че суми с равностойност над 10 000 евро трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка – при запитване от митнически служител. Декларирането не е свързано със заплащане на такси от преносителя.