Митническите служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ откриха над 33 кг канабис в лек автомобил, излизащ от България през ГКПП „Капитан Андреево“.

На 23.12.2020 г. около 16:00 часа на ГКПП Капитан Андреево пристига лек автомобил, марка „Киа“, с македонска регистрация, управляван от македонски гражданин.

Той пътувал сам от Република Северна Македония през България за Турция. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка по метода „анализ на риска“.

В специално пригодени тайници на три места в автомобила – под багажното отделение и под двете предни седалки са открити 76 вакумирани полиетиленови плика.

Те съдържали зелена тревиста маса, която при полеви наркотест реагирала на „канабис” /марихуана/. Установено е, че наркотичното вещество е с общо бруто тегло 33.770 кг и е на стойност 135 080 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Днес, 26.12.2020 г., по искане на Окръжна прокуратура -Хасково съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража “ спрямо Р.Р., на 58 г., гражданин на Република Северна Македония.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 23.12.2020 г. през ГКПП – Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с лек автомобил, марка „Киа“, с македонска регистрация, без надлежно разрешително е направил опит да пренесе през границата на страната, от Република България в Република Турция, високо рисково наркотично вещество – канабис.

Общото бруто тегло на наркотика е  33,770 килограма и е на обща стойност – 135 080 лева,

като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случая е особено тежък, а деянието е останало недовършено по независещи от него причини – престъпление по чл. 242 ал. 4 вр. ал. 2 вр. чл. 18 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Определението на Окръжен съд -Хасково подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд -Пловдив в тридневен срок.