Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда спрямо Т. Т., причинил смърт по непредпазливост на пешеходец.

Той е признат за виновен за това, че на 28.06.2019 г. във Враца е блъснал с мотоциклет „Хонда ЦБР 600“ преминаващия по пешеходната пътека Г. Б. Мотористът е нарушил правилата за движение по пътищата, като не е намалил скоростта и не е спрял на пешеходната пътека, за да премине пешеходецът. Блъснал го е, а  по-късно в софийска болница, където бил настанен за лечение Б. е починал.

 Наложеното наказание на подсъдимия е 1 г. и 6 м. „лишаване от свобода“, като изпълнението на наказанието е отложено за срок от 3 г.

Той е лишен и от правото да управлява МПС за срок от 1 г. и 6 м.

По искане на подсъдимия и неговия защитник, което бе уважено от съда, делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие – гл. 27 от НПК, чл. 371 ал. 1 т. 2 от НПК,

като подсъдимият призна изцяло всички факти от обстоятелствената част на обвинителния акт.

Врачанският окръжен съд постанови присъдата, като взе предвид многобройни смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства:

чистото му съдебно минало, добри характеристични данни, това, че той веднага е потърсил медицинска помощ за пострадалия, подпомогнал е финансово лечението му в болница и осигурява изцяло издръжката на двете си непълнолетни деца, както и изключително тежкото му здравословно състояние.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна, а подлежи на обжалване или протестиране пред Софийския апелативен съд в петнадесетдневен срок.