Районен съд – Враца днес постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 21-годишния Е. З. Той е обвинен в три престъпления.

Първото е, че на неустановена дата през юли 2021 г. в с. Девене е разпространил порнографски материал – видео-клип – с участието на 10-годишно момиче.

Второто престъпление е, че отново през юли тази година в същото село, е принуждавал чрез закани същото дете при чат-комуникация в мобилно приложение „Messenger“ на социалната мрежа „Facebook“ да участва в порнографско представление в реално време пред другиго – лице, ненавършило 18 години, и на участието на такова лице в реално блудствено действие.

Третото е, че при условията на продължавано престъпление, за времето от 8 юли до 13 юли 2021 г., в с. Згориград и гр. Враца е разпространил чрез мобилното приложение „Messenger“ на социалната мрежа „Facebook“ порнографски материал със същото 10-годишно дете.

Съдът прие, че дори на този ранен етап от разследването, от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянията, в които е обвинен.

Според съда, предвид високата степен на обществена опасност на деянията, свързани с крехката възраст на пострадалото дете и проявената от обвиняемия упоритост при извършването им, съществува реална опасност от извършване на престъпление.

Определението на Районен съд – Враца подлежи на обжалване и протестиране в тридневен срок от днес пред Окръжен съд – Враца.