Окръжен съд – Враца днес потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо обвиняемия В. Й. е взета най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Срещу него е повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца за две престъпления. Едното престъпление е, че на 24.10.2022 год., към 22.20 часа в Община Враца, път III-101, кръстовище с обходен път на гр. Враца, е управлявал лек автомобил „Хюндай И30“ след употреба на амфетамин, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода” от една до три години и “глоба” от 500 лв. до 1500 лв..

Второто престъпление е, че в същия ден и час, и на същото място, без надлежно разрешително, в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, е държал високорискови наркотични вещества – 3 бр. алуминиеви сгъвки с канабис и 5 бр. полиетиленови пликчета тип „спейсбек“ с кетамин, с неустановено общо тегло към момента и на неустановена стойност. За това престъпление предвиденото в закона наказание е “лишаване от свобода” от една до шест години и “глоба” от 2000 лв. до 10 000 лв.

Врачанският окръжен съд, със своето определение, потвърди наложената най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ на В. Й., като прие, че са налице всички предпоставки за това, а възраженията на защитата на обвиняемия са неоснователни. „Първостепенният съд е съпоставил събрания до момента доказателствен материал и на фона на ранния етап от разследването е достигнал до единствения правилен извод, а именно, че всички тези доказателства обосновават в достатъчна степен

подозрението, че обвиняемият е съпричастен към деянията, за които му е повдигнато обвинение. Първоинстанционният съд е приел, че наличните по делото доказателства, свързани с личността на В. Й., не сочат наличие на реална опасност той да се укрие. Настоящият съдебен състав намира този извод за правилен и непротиворечащ на събрания по делото доказателствен материал. Правилно обаче е изведено наличие на втората кумулативна предпоставка (за вземането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“), а именно опасност В. Й. да извърши престъпление“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.