Врачанският окръжен съд постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д. П. Срещу него е повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 26.11.22 г. около 02.00 ч. в къща в с. Осен умишлено е умъртвил баща си К. М., като му е нанесъл прободна рана с нож в областта на шията.

Съдът прие, че са налице всички, изискуеми от закона предпоставки за вземането на най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ спрямо Д. П. Престъплението, за което му е повдигнато обвинение, се наказва с „лишаване от свобода“ до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Налице е обосновано предположение за вероятна причастност на обвиняемия към престъплението, в което е обвинен. Съществува и реална, а не хипотетична опасност от това обвиняемият да извърши престъпление.

„Съдът счита, че са налице всички основания по чл. 63, ал.1 от НПК и че единствената мярка за неотклонение, която на този етап би осуетила реалния риск от нова престъпна дейност и би гарантирала нормалния ход на наказателното производство по делото, е именно най-тежката – задържане под стража“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Апелативен съд – София.