Задържаха извършителя на нападението над 80-годишна жена в гр. Враца, извършено  на 05.04.2020г.

Днес на извънреден брифинг на ОД МВР Враца, на който присъстваха представители на Окръжна прокуратура Враца, Софийска апелативна прокуратура, ОД МВР Враца и Радослав Димов – административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура стана ясно, че извършителят е 14-годишно лице с инициали И.Ц.Б.

 

Жената е с множество натъртвания по тялото, вследствие на силните удари, които й нанесъл нападателят, обясни по време на брифинга дъщерята на пострадалата.

Възрастната жена  живее сама в къщата.

 

Преди около седмица  14-годишният е бил набелязал пострадалата, дори е разговарял веднъж с нея, уж случайно минаващ. Разбрал е, че тя е самотно живееща. На 05.04.2020 г. около 21:00 ч. той отива до къщата, прескача оградата и достига до външната врата.

Чупи един от орнаментите на вратата и успява да стигне до ключа, поставен отвътре.

Отключва къщата.

В предверието е имало опрян до стената дървен кол, той го взима и влиза в помещението, в което е била жената.

Тя е била изправена, може би е чула, че някой влиза.

И.Б. извикал „Дай парите!“ и нанесъл удар по тялото й с дървения кол. Вследствие на това, тя   пада, но  той продължил да я удря – два удара с юмрук в лицето и един ритник в тялото.

На ръката си жената имала златен пръстен. Обвиняемият  извил ръката й и успял да го вземе, след което отново попитал къде са парите.

Тя му показала един шкаф, върху който имало около 40 лева.

14-годишният взима сумата и мобилния й телефон и бяга през двора на болницата. Хвърля телефона и се прибира вкъщи.

Малко преди да се прибере е посетил нон стоп, който се намира на 500-600 метра от дома на пострадалата, и си е купил цигари.

Изгорил е голяма част от дрехите, с които е бил, но при претърсването криминалистите открили  почти цяла ръкавица.

На сутринта обвиняемият отива в два хранителни магазина и изхарчил парите като отново си купил цигари, но този пък и сладки неща.

Златният пръстен той скрива на тавана под една дъска, а колът, с който удрял жената, захвърлил на покрива на  един от гаражите на болницата.

Накитът, колът, телефонът и недоизгорелите дрехи са иззети.

Иззети са също така записи от камери на болницата, от които е видно как изглежда лицето. 

Назначена е ДНК експертиза. Разпитана е дъщерята на пострадалата, разпитан е и човекът, който е подал сигнала. Назначена е съдебномедицинска експертиза.

Делото се наблюдава от Районна прокуратура Враца и обвиняемият е привлечен като такъв по чл.198, тоест за грабеж.

Предвиденото от закона наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, но предвид факта, че лицето е непълнолетно по чл.63 от НК става една редукция максималният срок на наказанието е до 3 години лишаване от свобода.

В случай, че след съдебномедицинската експертиза се окаже, че жената е със счупена ръка, обвиняемият ще бъде съден по чл.199, тоест освен за грабеж и за средна телесна повреда. Тогава наказанието е от 5 до 15 години лишаване от свобода, като съдът може да постанови и комфискация на една втора от имуществото. При редукцията се получава максимален срок от 5 години лишаване от свобода.

Обвиняемият е имал и друго провинение от миналата година-повреда на пейки и е наблюдаван от ДПС.

Оказал е съдействие по време на процесуално-следствените действия. Като мотив извършителят е казал, че просто е решил да го направи.

„Този случай, както и всеки случай, се следят стриктно от главния прокурор и от министъра на вътрешните работи. Това, че те са ангажирани за контрола по спазване на мерките, свързани с извънредното положение в никакъв случай няма да спре да изпълняват основните си функции по противодействие на престъпността и разкриване на извършителите на престъпните деяния.

Засилен е контролът в сферата на битовите престъпления, поради факта, че се очаква увеличение на този тип случаи.

Обезпокоително е, че напоследък извършителите са непълнолетни лица с нисък социален статус, необразовани, неходещи на училище. Това не говори добре изцяло за обществото.

Но следва да се отбележи, че законът за борба с битовата престъпност е много стар и неадекватен на днешно време. Той би следвало да бъде променен и да бъде съобразен с днешната ситуация. Това ще бъде обмислено от ръководството на прокуратурата. 

Създадена е група за противодействие на битовата престъпност. Нещата се следят изкъсо. Самите прокурори участват активно“, това каза административният ръководител на Софийска апелативна прокуратура Радослав Димов.