„Край! Приключих я! Убих я“ –

с тези три кратки изречения Н.Н. съобщил на съседа си, че току-що е умъртвил съпругата си.

Убиецът и 61-годишната му жертва Л.Н.

били женени отдавна. През първите двадесет години бракът им протичал сравнително нормално.

Нямали сериозни разногласия и конфликти. Той дълги години бил служител на МВР.

През 1998 г. Н. обаче заминал в САЩ, където започнал работа като шофьор на тежкотоварен автомобил. Голяма част от придобитите парични средства той изпращал на съпругата си.

Издал й генерално пълномощно за представителство и извършване на правни действия. С получените пари били изградени жилища за членовете на семейството в София и две къщи в село Косово, община Трекляно. В един момент обаче

Н.Н. бил информиран от по-голямата си дъщеря Д.Н., че майка й нецелесъобразно изразходва получаваните от него пари.

Поради тази причина обвиняемият започнал да прави парични преводи на името на дъщеря си Д.Н., а впоследствие и на по-малката З.Н.

През м. февруари 2017 г. Н.Н. окончателно се прибрал в България.

Заживял заедно с жена си в новопостроеното им жилище в столицата.

Подновеното им съвместно съжителство обаче започнало проблематично.

Причина за това било основно недоволството на обвиняемия от начина, по който съпругата му използвала паричните средства, изпращани от него, докато бил в САЩ.

Между двамата съпрузи непрекъснато възниквали пререкания и конфликти. Те най-вече били във връзка с взаимни имуществени претенции. Н.Н. често проявявал агресия и многократно стигал до физическа саморазправа с Л.Н. Отправял й закани, че ще я убие.

Поради непоносимостта към съвместното им съществуване, предизвикана от непрекъснатите конфликтни ситуации, Л.Н. заявила на съпруга си, че ще се разведе с него. На това той отново отговорил с вербално и физическо посегателство.

Жената неколкократно напускала семейното жилище, но това не коригирало по никакъв начин поведението на съпруга й. Л.Н. неведнъж сигнализирала и органите на полицията, но и тяхната намеса не довела до позитивен резултат.

Година по-късно, след завръщането на Н.Н. от САЩ,

жената сезирала и Софийския районен съд с искова молба по реда на Закона за защита от домашното насилие.

На 12.03.2018 г., по водено гражданско дело, била издадена неподлежаща на обжалване Заповед за незабавна защита. С нея

на Н.Н. било вменено задължение да се въздържа от домашно насилие по отношение на Л.Н. и да не доближава съпругата си на разстояние от 200 метра.

Заповедта му била връчена чрез органите на полицията на 27.03.2018 г. Три дни по-късно, на 31.03.2018 г., съпругата пристигнала в село Косово. Тъй като

забелязала автомобила на съпруга й, паркиран пред къщата им, тя отишла с багажа си във вилата в махала „Качаревци“,

която стопанисвала от няколко години. На свой ред, мъжът, знаейки за предстоящото посещение на жена му, дошъл в селото ден по-рано.

Когато разбрал за пристигането й, Н.Н. отишъл пред въпросния имот и застанал пред входната врата, изчаквайки появата на съпругата си.

Жената излязла иззад сградата, откъдето забелязала съпруга си и му казала да се маха.

Последвала размяна на гневни реплики.

Ядосан от демонстрираното нежелание за комуникация от страна на жена си, Н. започнал да я приближава с намерение за саморазправа. Уплашена, Л.Н. успяла да сигнализира за случилото се на телефон 112. Въпреки това мъжът заплашително продължил да скъсява дистанцията помежду им.

В опит да се защити от посегателството върху себе си пострадалата грабнала от земята пластмасова тръба дълга около 50 см. Използвайки огромното си физическо превъзходство,

Н.Н. я съборил по гръб на земята, изтръгнал тръбата от ръката й и започнал да я удря с нея по главата и лицето.

Това обаче не му стигнало. От намиращото се в непосредствена близост помещение нападателят

взел метална вила с четири шипа и дървена дръжка. С нея започнал да нанася множество силни удари

с тъпата метална част по главата на Л.Н. Спрял едва, когато обляната в кръв негова съпруга престанала да дава каквито и да е признаци на живот. Тогава

Н.Н. телефонирал на дъщеря си Д.Н. и я известил, че е убил майка й.

Обвиняемият отишъл и при съседа си, на когото казал за стореното от него с думите „Край! Приключих я! Убих я“.

По същото време пристигнали и полицаите, които били извикани преди това от от вече мъртвата жена чрез телефон 112.

Запитан от тях за съпругата му,

Н.Н. видимо спокоен отговорил, че я е убил преди 40 минути.

Веднага му били поставени белезници и бил отведен до местопроизшествието. От извършената съдебномедицинска експертиза на убитата жена е установено, че

смъртта е била особено мъчителна.

Л.Н. починала от тежката черепно-мозъчна травма – фрактура на черепа, субарахноидален кръвоизлив, мозъчни контузии и последващ мозъчен оток. Това довело до остри нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата дейност с последващото им спиране.

Повече от година след зверството делото влиза в съда.

Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане обвинителен акт срещу 64-годишния Н.Н. за убийството на съпругата му, извършено с особена жестокост и за нарушена заповед за защита от домашно насилие. Двете престъпления са съответно по по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3, вр. чл. 115 от НК и по чл. 296, ал. 1, пр. 3 от НК.

Жестокият килър Н.Н. понастоящем е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.