Митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница Русе предотвратиха контрабанда на 3.6 кг метамфетамин, укрит в пликове с кучешка храна.

На 23.02.2023 г. около 09:00 ч. в района на ГКПП Дунав мост 2 Видин-Калафат митнически инспектори селектират за щателна митническа проверка товарен автомобил с полска регистрация. Шофьорът на превозното средство е декларирал, че превозва кашони с текстилни изделия и пале с храна за кучета.

При физическа проверка в част от пликовете с кучешка храна митническите служители откриват шест пакета, обвити с прозрачно фолио, съдържащи кристалообразно бяло вещество.

След направен полеви наркотест инспекторите установяват, че веществото реагира положително на метамфетамин. Общото задържано количество метамфетамин е 3 608 грама.

Под надзора на Окръжна прокуратура–Видин се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 242, ал. 2, вр. чл. 18, ал.1 от НК за пренасяне през страната на наркотични вещества.

С постановление на разследващия орган полският гражданин С.Р., управлявал превозното средство, е привлечен в качеството на обвиняем за опит да пренесе през границата на страната без надлежно разрешение високорисково наркотично вещество. С.Р. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.