Районният съд в  Монтана наказа с по 6 месеца „Лишаване от свобода“ трима младежи, откраднали  от жена в село Габровница спестените й пари. Присъдите на двама от подсъдимите са условни, третият – вече осъждан, трябва да изтърпи наказанието си ефективно.

На 18 април 2021 г. в с. Габровница, област Монтана, подсъдимите  И.Т. В. и К. П. Д., които живеят на семейни начала и имат дете,  и приятелят им Д. Т. Н. – всички непълнолетни тогава, но според експерти  в състояние да ръководят постъпките си и да разбират свойството и значението на извършеното, отнели от  А. М. Г. от същото село без съгласието й сумата от 1 300 лева в банкноти с различен номинал.

След предварителна уговорка подсъдимата К. П. В. извикала  възрастната жена до дворната врата под претекст, че иска да купи от нея ракия, и докато говорели, Д. Т. Н.  прескочил през оградата, влязъл в къщата, открил портмоне със 100 лева и буркан с 1200 лева и взел парите, които тримата си поделили.

Съдът призна  И. Т. В. /18 г./ –  с основно образование, безработен, неосъждан, и К. П. Д. /16 г./ – неграмотна, не учи и не работи,  неосъждана, за виновни  и ги наказа с по 6 месеца „Лишаване от свобода“, като отложи изпълнението на наказанието за изпитателен срок от 3 години.

Съдът призна за виновен и Д. Т. Н./16 г./ –  с основно образование, не учи и не работи, осъждан,  и го наказа с 6 месеца „Лишаване от свобода“, които  да изтърпи при първоначален „общ“ режим.

По време на досъдебното производство тримата подсъдими са върнали на А. М. Г. сумата от 433 лева. Затова съдът осъди И.Т. В. и К. П. Д и Д. Т. Н. чрез законните им представители да заплатят солидарно на А. М. Г. 867 лева –  обезщетение за причинени имуществени вреди от деянието им.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд -Монтана.

След влизане на присъдата в сила ще бъде уведомена местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни  към Община Монтана за организиране на необходимите възпитателни грижи по отношение на непълнолетната К. П. Д.