По внесен в съда обвинителен акт на Районна прокуратура – Плевен, бе осъден кмет за присвояване.

Районен съд –Плевен е разгледал делото по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Т. В. е признат за виновен в това, че на неустановени дати през периода  от 18.09.2015 г. до 11.11.2015 г , в  с. Гривица, обл. Плевен, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – кмет на кметство, присвоил

чужди движими вещи /компютър, компютърна конфигурация, дъска за сняг,  лек автомобил „Лада Нива“, четириколесен трактор, трактор „Беларус“, моторен трион, перфоратор, кабел комбиниран захранване и видео, две камери, кепчър платка, монитор, ъглошлайф/, на обща стойност 17 284 лв., собственост на Община Плевен, кметство Гривица,

като второстепенен разпоредител с бюджетни средства, връчени му в това му качество и поверени да ги пази и управлява – престъпление по чл 201, ал.1, вр. чл. 26, ал 1  от НК..

Съдът е осъдил Т.В. на четири години лишаване от свобода при общ режим, като на основание чл. 58а, ал 1, е намалил наложеното наказание с 1/3.

Наказанието, което ще изтърпи Т.В. при строг режим, е две години и осем месеца.

Подсъдимият е осъден да заплати на Община Плевен сумата от 11 066 лв., представляващи размера на причинената имуществена вреда в резултат на деянието.

Вещественото доказателство – лек автомобил – подлежи на връщане на Община Плевен.

Присъдата е влязла в сила и е приведена в изпълнение.