Троен състав на Окръжен съд – Враца днес потвърди определението на Районен съд – Враца, с което е изменена мярката за неотклонение на обвиняемия С. Д. от „домашен арест“ в по-тежката „задържане под стража“.

„За да постанови определението си, първоинстанционният съд е приел, че с поведението си обвиняемият е нарушил неколкократно изпълняваната по отношение на него мярка за неотклонение “домашен арест”, поради което са налице изискванията на чл. 66, ал.1, пр. 3 НПК. Този извод на контролирания съд е обоснован с доказателствата по делото и е законосъобразен. Въззивният състав намира за правилна преценката на контролирания съд, че с поведението си С. Д. системно е нарушавал изпълняваната по отношение на него мярка за неотклонение “домашен арест”. Само три дни след влизане на определението за взетата мярка в сила, обвиняемият е започнал да я нарушава и то почти всеки ден. Това нарушение и то системно, е доказано със събраните по делото доказателства“ – се казва в мотивите на съда. Врачанският окръжен съд постанови незабавното задържане на С. Д. и привеждането му в Следствения арест към Затвора – Враца.

С. Д. е привлечен в качеството на обвиняем от Районна прокуратура – Враца за това, че на 09.08.2022 г. във врачанско село, в съучастие, като съизвършител с И. Б. и М. Х., е направил опит да запали чуждо имущество със значителна стойност – 13 963 лева – жилищна сграда и долепената до нея пристройка, собственост на С. К., като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

Определението на Окръжен съд – Враца е окончателно.