Под наблюдението на Районна прокуратура – Враца се проведе разследване по досъдебно производство срещу П.Х., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК.

Подсъдимият П.Х. няколко години живеел на семейни начала с Ц.С. Отношенията между двамата се влошили след раждането на сина им през 2014 г. Мъжът употребявал алкохол и проявявал агресия.

Дори и след раздялата им П.Х. продължил с грубото си поведение, както спрямо жената, така и срещу децата й. Пострадалата сезирала съда с искане за налагане на мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие.

На 15.01.2020 г. спрямо подсъдимия била издадена ограничителна заповед. Било му забранено да приближава на по-малко от 150 метра Ц.С. и децата, жилището и детската градина в ж.к. „Сениче“ в гр. Враца за срок от 18 месеца.

Около 10 ч. на 31.10.2020 г. в пияно състояние П.Х. влязъл в апартамента на Ц.С. На възмущението на жената относно действията му й отвърнал, че „заповедта е изтекла“. В момента, когато тя извикала полицията, подсъдимият избягал.

По случая е било образувано досъдебно производство. Разпитан в качеството на обвиняем П.Х. е признал вината си и е изразил съжаление за извършеното.

Между защитата на подсъдимия и Районна прокуратура – Враца е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено му е наказание „глоба“ в размер на 1500 лева.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.