Окръжна прокуратура – Враца постигна осъдителна присъда спрямо И.Илиев, привлечен към наказателна отговорност за умишлено убийство, извършено от него по особено мъчителен начин и с особена жестокост. За тежкото престъпление, квалифицирано по чл. 116, ал. 1, вр. чл.115 от НК, на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 17 години. Съдът е уважил и гражданския иск на близките на жертвата в размер на 365 000 лева.

Подсъдимият 50-годишен мъж живеел на семейни начала в дома му в с. Върбица, област Враца, със З.Т. и малолетния й син. От съвместното съжителство двамата имали дъщеря, родена през 2017 г.

Още в началото на съвместния им живот Илиев започнал да упражнява физическо насилие спрямо жената и детето й, поради което тя няколко пъти го напускала. Пострадалата се оплаквала на нейни близки и на кмета на селото от физическия и психически тормоз, на който била подложена от страна на мъжа си. Сигнали за скандали в дома им били подавани от съседи.

генерал агрохимикали

На 17.08.2018 г., след престой в болница, З.Т. се обадила на Национална телефонна линия за деца, за да разговаря с дежурния служител към отдел „Закрила на детето“ в гр. Враца. Споделила за влошените взаимоотношения с И.Илиев, като заявила, че не иска да се връща в дома му в с. Върбица. Жената поискала съдействие за сина си.

Социалните служители, със съдействието на полицаите и кмета на с. Върбица, посетили дома на Илиев. Установена била лоша хигиената, както и липса на храна. Детето било взето и настанено в приемно семейство. З.Т. останала в дома на мъжа си с намерение впоследствие да се премести да живее с двете си деца в с. Говедаре.

През нощта на 30.08.2018 г., след пореден скандал, подсъдимият Илиев нанесъл побой на З.Т. На пристигналия екип на ЦСМП мъжът обяснил, че намерил жена си паднала в двора и я е внесъл вътре. Пояснил, че тя вероятно е получила „гърч поради епилепсия“. Пострадалата била транспортирана в болнично заведение, където по-късно починала.

В заключението на извършената съдебномедицинска експертиза се посочва, че причината за смъртта е съчетана травма – закрита черепно-мозъчна, гръдна (счупване на пет ребра) и коремна, довела до състояние несъвместимо с живота.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.