Само за последното денонощие полицаите са прибрали дърва за огрев от 7 души. С напредването на есента и наближаването на отоплителния сезон проверките явно зачестяват, а голяма част от хората пък явно не знаят, че вече са в сила нови законови промени, които третират добива и съхранението на незаконна дървесина като сериозно престъпление.

В Борован например е спрян лек автомобил, в който неправоспособния 26-годишен шофьор с инициали Т. Ч. превозвал половин кубик дървесина за огрев и както предвижда законът, полицаите иззели и колата, и дървата. Другият случай касае 41-годишна жена от село Долна Кремена, в чийто дом са открити 2 кубика без горска марка и съответните документи.

Същото количество е намерено в двора на нейния 47-годишен съселянин В.П. Явно проверката е правена буквално от двор на двор, защото и в друга къща в същото населено място е намерена незаконна дървесина.  40-годишният И.Р. съхранявал 3 кубика, които са иззети и му е съставен акт. Само за 1 обаче и 35-годишният му съселянин М.Д. също ще има проблеми със закона.

В Хайредин пък при проверка е установено нарушение на нормативните текстове в две къщи. В двора на 70-годишен стопанин са намерени 4 кубика дърва, а 49-годишния Д.Д. скътал едва кубик и половина, но и той е глобен и срещу него е образувана преписка.

От всичките цитирани случаи става ясно, че по закон при проверките „горят” шестима, които просто съхранявали дървесината без да имат документи и само един, който незаконно е превозвал такава. Факт е, че през настоящия сезон много хора просто се доверяват на предложения за доставка на дървесина за огрев и плащат за такава без да изискват горска марка и превозен документ, а това ги прави неволни съучастници в нарушение на закона. Според обновените нормативни текстове за съхранение, незаконна сеч и добив на дървесина, включително паднали или вече отсечени дървета, при щети над 1 минимална работна заплата, се предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лв.