Основателят на първата агенция за цялостен дигитален маркетинг във Враца е млад и амбициозен човек. Има идея да помогне основно на бизнеса в града и общината.

С какво дигиталният маркетинг може да помогне на предприемачите? Отговорите на всички въпроси, свързани с темата даде самият той пред “Зов нюз” в ексклузивно интервю:

Представи се накратко за тези, които все още не те познават в града:

Казвам се Ивайло Йорданов и вече почти една година управлявам Агенция за дигитален маркетинг evol.bg. Лектор съм в обученията по дигитален маркетинг на Враца Софтуер Общество, а от тази учебна година ще бъда и ментор в програмата по предприемачество на Тийноватор. Преди това съм работил за големи международни и български компании, сред които bTV Media Group, Hewlett Packard Enterprise, Havas Digital и други.

Какво те накара да избереш Враца и има ли почва дигиталният маркетинг тук?

Враца е моят роден град. Град, който се развива положително с много бързи темпове и това ми харесва. Освен това, дълго време анализирах онлайн присъствието на различни бизнеси в града. Голяма част от тях или не присъстват активно в дигиталното пространство, или не го правят правилно. Разбира се, имаме клиенти на агенцията и от други градове, но приемам за лична кауза да помогна на местния бизнес да разшири пазарите си и да овладеем онлайн средата.

Смятам, че не само бизнесът има нужда от нас. През последните години управата на града се стреми да популяризира туризма в региона, за което дигиталният маркетинг със сигурност е от голяма полза. Вече реализирахме някои успешни нови проекти, като „Музика в пещерата“, а сега работим по популяризирането на първия за града танцов фестивал „Изкуството на танца“.

Кога бизнесът се нуждае от дигитален маркетинг?

Често виждам как компаниите пренебрегват дигиталния маркетинг, защото не знаят как да се възползват от него. При нас идват, когато вече са започнали проблемите. Например, конкуренцията напредва, имиджът им е застрашен, оборотите намаляват и т.н. Истината е, че за някои от тях може да е твърде късно или пък, за да се справят с вече създалите се проблеми това изисква повече средства от предвидените. В изданието на Fortune500 от началото на 21 век са публикувани 500-те най-перспективни и успешни компании в света, а 15 години по-късно половината от тях вече не съществуват или са трансформирани с цел да се адаптират към промените.

Това се случва и днес, дори с много по-бързи темпове. Дигиталната революция не може да бъде подмината. Когато потенциалните ти клиенти са онлайн, не е добра идея да си офлайн. Когато служителите ти са ежедневно в социалните мрежи, не е добра идея да не виждаш, ако вредят на имиджа на компанията. Различните стратегии на дигиталния маркетинг могат да решат различни проблеми. Някои искат да увеличат оборотите си, други искат да намерят и задържат добри служители, а трети се нуждаят само от леко „побутване“, за да бъдат намирани в Google или социалните мрежи.

Каква е разликата между онлайн и офлайн рекламата?

Огромна. В онлайн средата имаш неподправена проследимост на резултатите. Анализът на данните е ключов за изграждането на успешна стратегия за развитие. Например, ако направим реклама на ново заведение за хранене, можем да видим какви хора се интересуват от него, кои са потенциалните ни клиенти, какви са интересите им, в каква възрастова група са и т.н. И обратното, ако използваме реклама на билборд на оживен булевард какви данни събираме от нея? След това, поддръжката на профили в социалните мрежи няма за цел само да публикуваме ежедневни публикации, а да търсим отзиви, да питаме клиентите ни какво искат да подобрим, да разберем кое ги кара да ни посещават или пък кое не. Пренебрегването на такава информация е риск, създаваме бизнес и разчитаме на късмета.

За мен няма добра или лоша бизнес идея, собствениците решават сами съдбата на бизнеса си. Ще се върна на този пример със заведението за хранене. Някои са готови да плащат на топ готвач, но не смятат за нужно да наемат професионалисти в областта на дигиталния маркетинг. Как тогава си сигурен, че този готвач ще има за кого да приготвя ястията си? Старите методи са стари, бавни и вече недостатъчно ефективни.

Какво ти предстои сега и какво си пожелаваш да се случи през следващите години?

Сега предстоят обучения по дигитален маркетинг за малки и големи. Горещо препоръчвам да дойдете на тазгодишния CodeWeek на 19-ти и 20-ти октомври. Може да се включите и в конкурса „Дигитален маркетинг с Кауза“, който правим с Враца Софтуер Общество.

За следващите години се надявам да продължим с досегашното развитие в бизнеса. Представям си как помагаме на малки и големи компании и как продължаваме с обученията за хората, които решават да останат в този прекрасен град и да работят „професиите на бъдещето“. Накратко, искам да бъда част от положителната промяна на Враца.

Ивайло Йорданов – основател на първата aгенция за цялостен дигитален маркетинг в град Враца.