Днес беше свикано заседание на Областната епизоотична комисия за обсъждане на епизоотичната обстановка след възникнал случай на Африканска чума по дива свиня в района на село Лесковец, oбщина Оряхово и ограничаване достъпа до горските територии.

В областта има само едно отстреляно диво прасе с отрицателна проба и две намерени мъртви – едното с отрицателна, а другото  с положителна проба за африканска чума.

„С възникналия случай на открита африканска чума по дивата свиня на територията на горско стопанство „Оряхово“ със заповед на Регионалната дирекция по горите – Берковица е ограничен достъпът до ловните стопански райони – Лесковец, Оряхово, Селановци за периода от 30-ти август до 30-ти октомври 2019г.“, това съобщи директора на Държавно горско стопанство „Оряхово“- инж. Снежана Гарданска, която присъстваше на заседанието днес.

По спазване на изискванията на заповедта на министъра на земеделието по храните и горите, още същия ден са сложени табели за ограничение на достъпа до горските територии. Те са поставени на границите между ловно-стопанските райони Оряхово и Мизия, Селановци и Остров, Селановци и Кнежа. Ограничен е достъпът и до всички пътища, водещи към река Дунав, поради факта, че през този период Дунава се използва за плаж, пълно е и с рибари – табелите са сложени на пътищата.

генерал агрохимикали

Уведомени и предупредени са и двете фирми за дърводобив, които са на тази територия. Уведомено е и ловното сдружение Сокол – Оряхово за представяне на графици и извършване на претърсвания.

От думите на инж. Гарданска стана ясно, че ловните дружинки подхождат отговорно и  претърсват постоянно, но до момента умрели диви прасета няма намерени. Служителите на горското стопанство, както и други ловни дружинки, които не влизат в маркираната зона, също  извършват претърсвания и маркират терена. Към настоящия момент няма намерени заразени диви прасета.

Всички, които излизат и влизат в маркираните зони – хора, превозни средства и други минават дезинфекция. Има закупени материали за тази цел, т.е. спазени са мерките за биосигурност.

На заседанието беше засегната и темата, свързана с изплащането на обезщетения на стопани, умъртвили доброволно прасетата си.

Има подадени жалби от хора, които са пропуснати от комисиите и не са получили обезщетения. Общо жалбите са 15, но до момента няма процедура от Областната епизоотична комисия, която да помогне на тези хора да получат парите си.

Досега са изплатени компенсации на 464 стопани. И към днешна дата продължават да се изплащат.