При едно от ежегодните си пътувания до България, Благо Байчев прекарва няколко дни в един от най-старите спа курорти в страната – Вършец. Наслаждава се на лековитите минерални води в града, разговаря с дружелюбни местни и изследва някои от живописните туристически маршрути в околността. Прекарва толкова добре, че започва да се пита:

Как може регион с подобни природни и човешки ресурси да бъде най-бедният в Европейския съюз?

Благо е родом от Велико Търново, но живее в САЩ от 11 години. Стреми се да поддържа връзката си с България, като се връща колкото е възможно по-често и дарява за стойностни каузи. След като се връща в Чикаго започва да търси организации, работещи в областта на регионалното развитие и конкретно в Северозападна България. Така попада на работата на Фондация „Америка за България“.

От 2014 г. Фондацията подкрепя популярния младежки фестивал за изкуства The Bridge във Видин, който привлича стотици млади хора от цяла България в красивия дунавски град. С подкрепата на Фондацията, „Враца софтуерно общество“ предлага безплатно обучение по програмиране на хора във Враца и региона от 2017 г.

Фондацията дарява 150 000 лева на Обществения дарителски фонд за Враца в подкрепа на инициативи за развитието на общността, а през 2019 г. помага за стартирането на Vratsa Open – кампания за създаване на нов бранд и рекламна кампания за Враца. Фокусът й е върху природните забележителности и културни събития в града и региона. А целта е да промени негативния имидж на Враца като град в най-бедния регион в Европейския съюз и да разкрие възможностите за туризъм, които предлага.

Благо решава да подкрепи инициативата Vratsa Open. Допада му и друг проект на Фондацията – дарение за малко селско училище в oбщина Разград с необичаен подход към образованието. Учениците в основно училище „Виделина“ в село Сейдол усвояват практически умения в учебен зоокът, където има над 60 животински вида, в работилница за традиционни занаяти и чисто нов научен център, създаден с подкрепата на Фондацията. В момента в училището се набират средства за изграждането на пътеки между училищната сграда и научния център.

Именно на Сейдол и Враца, Благо и приятелите му Иван, Грег и Джереми посвещават участието си в Чикагския триатлон на 25 август тази година.

Целта им е да наберат 5000 долара, с които да подкрепят двете инициативи. Момчетата създават кампания в онлайн платформата „Mightycause“ за набиране на средства, която привлича дарения в размер на 5150 долара за един месец. През профилите си в социалните мрежи Благо призовава приятели и познати да подкрепят каузата, вместо да му правят подаръци за 30-тия рожден ден.

„Всички активно се интересуваме от общностите си и ако каузата е важна за Благо, значи е важна и за мен“, казва Грег. „За мен е чест да допринеса, макар и с малко, за кауза, помагаща на България и хората й“.

Благо е инициатор на идеята, но Иван, Грег и Джереми я прегръщат веднага. Иван знае от личен опит колко е важно да се дарява, защото именно дарения му помагат да се справи със здравословен проблем, който имал като дете.

„Това ме промени завинаги. Тогава осъзнах, че когато има човек възможност е добре да помага, защото много често дори и малкото е много“, казва той.

Това е първото дарение, което Благо прави за регионално развитие в България, но казва, че няма да е последното. Той твърдо вярва във благотворителността и лично дарява 10 процента от набраните средства за Враца и Сейдол.

„Всяко благотворително дело се връща. Тези, на които помагаме, най-вероятно ще помогнат на други, когато имат възможност, а другите от своя страна също – помощта и благотворителността имат експоненциален ефект“, казва Благо.

60 процента от даренията са за основно училище „Виделина“ в Сейдол, а останалите 40 процента ще се използват в подкрепа на туризма във Враца.

Все още можете да подкрепите инициативата на Благо, Иван, Джереми и Грег тук: https://www.mightycause.com/story/D1xdof

Източник: us4bg.org