Д-р Иво Пенков е  лекар с две специалности- “Обща медицина” и “Пулмология и фтизиатрия”. Д-р Пенков е специалист в областта на бронхология ,сънна апнея ,функционално изследване на дишането. Има над 20 години опит в областта на пулмологията. 

Завършва висше медицинско образование през 1997 г. в Медицинския факултет на Тракийски университет. Следват курсове по Спешна и Обща медицина. През 2005 г.  в Медицински университет София специалицира Обща медицина. През 2013 г. завършва курс към Медицински университет Плевен – “Основи на бронхологията”. През 2015 г. в Медицински университет Плевен взема специалност “Пулмология и фтизиатрия”.

Професионален опит
– 1997-1998 г. – Здравна служба с. Търнава общ. Б. Слатина
– 1998-1999 г. – Отделение по Кардиология гр. Бяла Слатина
– 1999-2007 г. – Център за Спешна мед. помощ, реанимационен екип
– 2003-2008 г. – Медицински сътрудник към фармацевтична фирма  Ю СИ БИ  биофарма  
– Помощник Личен лекар 4 години в гр. Враца
– 2011-2013 г. – УМБАЛ „Георги Странски“ Плевен – лекар ординатор в пулмологична 
клиника
– 2007-до настоящия момент – СБАЛПФЗ гр. Враца, лекар-ординатор в пулмологично
отделение.

 Д-р Пенков, кои са най – често срещаните белодробни заболявания в нашия регион?

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване на белите дробове, което се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища – частично или напълно необратимо.

Рисковите фактори за ХОББ могат да бъдат ендогенни (фактори от организма на човека) и екзогенни (фактори от околната среда).

Основният екзогенен рисков фактор, причиняващ ХОББ е тютюнопушенето. Около 15% от всички пушачи развиват болестта. Затова някои наричат ХОББ „болест на пушачите“.

Болните с ХОББ най-често са мъже, над 50 години, пушачи, които се оплакват от кашлица, отделяне на храчки и прогресивно нарастващ задух. Кашлицата обикновено е първият симптом на заболяването и представлява защитна реакция на организма, целяща механично изчистване на белия дроб от замърсявания, поети при вдишване.

При изостряне на болестта кашлицата е по-силна, пристъпна и дразнеща, а при стихване на процеса – по-слаба и по-краткотрайна.

Кашлицата е хронична, със сезонен характер, засилваща се през студените влажни месеци, по-силно изразена сутрин, съпроводена с отделяне на различни по количество и качество храчки.

Задухът се появява най-напред след физическо усилие. Нормално човек не усеща и не осъзнава дишането си. Когато то е затруднено, в гръдния кош се получава усещане за задух, което се описва като тежест, стягане или притискане в гърдите. При някои заболявания затруднението в дишането (задухът) се получава на пристъпи (астма), докато при ХОББ задухът по-често е постоянен, с периоди на засилване и отслабване. Диагноза ХОББ се поставя на база функционално изследване на дишането – спирометрия. Това представлява измерване, както кръвното налягане при хипертоници.

Колко често болните с ХОББ трябва да посещават лекар – специалист (пневмолог/фтизиатър)?

Болните с ХОББ трябва да посещават лекуващия си лекар два пъти годишно за извършване на клиничен преглед и спирометрия. Също така трябва да си правят рентгенография на гръден кош и бял дроб веднъж на всеки две години. Диспансерното наблюдение на болните с ХОББ продължава до края на живота им.

Рак на белите дробове

Ракът на белия дроб се развива най – често в лигавицата на бронхите, но може да започне от всяко място на дихателната система – алвеоли, трахея или малките бронхиоли. Честотата му нараства.

Развива се бавно – в продължение на години, преди да се проявят първите симптоми. Най – общо се означават като дребноклетъчен и недребноклетъчен рак. Това е много важно, тъй като те имат различно поведение и се лекуват различно, както и прогнозата е различна при всеки отделен вид.

Симптоми

Тъй като в началото ракът на белия дроб не показва някакви особени симптоми, когато те са налице, заболяването вече е в напреднал стадий.

Най – честите симптоми са:

 • Поява на нова упорита кашлица, неподдаваща се на лечение;
 • Промяна в характера на обичайната тютюнджийска или хронична кашлица;
 • Поява на кръв в храчките,  дори и на малки количества;
 • Свиркане в гърдите;
 • Задух;
 • Болка и тежест в гърдите;
 • Прегракване и пресипване на гласа или всяка друга промяна в нормалния глас;
 • Необяснимо отслабване на тегло;
 • Главоболие;
 • Болка по костите;
 • Температура;
 • Плеврален излив;
 • Пневмония, неподдаваща се на лечение или рецидивираща;

Ракът на белия дроб има лоша прогноза и 5-годишната преживяемост е ниска. Той метастазира бързо в мозъка, черния дроб, костите и надбъбречните жлези по кръвен и лимфен път.

 

Бронхиална астма

Най-честите съобщавани симптоми са кашлица, свирене в гърдите, диспнея, нощни събуждания, сезонни вариации и провокиране на пристъп от неспецифични дразнители. Характерно е, че често се съпътства и от алергичен ринит и атопичен дерматит – лекува се с инхалатори, моно или комбинирани препарати, назначавани от пулмолог или алерголог.

Профилактика на белодробното здраве

Често се говори за профилактика на различни заболявания, но като че ли много малко се знае за профилактиката на белодробното здраве.

Защо е важна тя и колко често трябва да се провежда?

При вече диагностицирана астма, препоръките са следните: 

 • спиране на тютюнопуенето;
 • отстраняване на алергена при сезонна алергия с полени;
 • предпазване от студен въздух, мъгла, прах, професинални вредности;
 • профилактика на инфекциите; имунизация срещу пневмококи и грип;
 • лечение на ГЕРБ;  
 • избягване на прекомерните физически натоварвания;
 • остраняване на алергена при алергия към домашен прах и акари.

Признати и доказани рискови фактори за рак на бял дроб

Съшествуват доказани рискови фактори, които могат да доведат до рак на белия дроб. Ето кои са те:

 • Тютюнопушене – развитието на рака е правопропорционално на броя изпушени цигари на ден и продължителността на навика в години;
 • Вторично излагане на цигарен дим – пасивно пушене;
 • Излагане на газ радон, който е нормален продукт от кръговрата на почвата и водата и се намира и в жилищните сгради;
 • Работа с азбест;
 • Анамнеза за рак на белия дроб;
 • Емфизем и други възпалително – деструктивни заболявания на дробовете;

През 2019 г. организирахме съвместно с д-р София Ангелова и 2-ра градска болница София безплатни профилактични прегледи в Б. Слатина, Мизия, Б. извор, Хайредин – изследване на дишането и рентген на бял дроб със съвременен компютърен апарат, при което се установиха доста заболявания, скрити поради непотърсена лекарска помощ.

За жалост 2020 г. и 2021 г. поради ограниченията от страна на пандемията не можахме да стартираме тази инициатива.

Освен в СБАЛПФЗ гр. Враца, пациентите могат да Ви открият и в МЦ “Алпико”. С каква апаратура разполага кабинета Ви там?

Знаем колко  неприятно за пациента може да бъде дадено изследване, особено инвазивното такова, което е свързано не толкова с болка, колкото със страх от самото изследване. В МЦ “Алпико” разполагаме с видеобронхоскоп “Олимпус” и възможност бронхоскопията да се извърши с анестезия, за да се избегне стреса за пациента – така може да се огледат бронхите отвътре и при съмнение за рак на белия дроб или някакво друго заболяване. Може да се вземе материал за изследване – биопсия или цитологично изследване – лаваж от бронхите за по-пълната и своевременна диагноза.

При какви симптоми пациентът трябва да потърси консултация с пулмолог?

Апелирам всеки пациент при някой от следните симптоми – упорита кашлица, кръвохрачене, колкото и безобидно да е то, задух, отслабване на тегло, чести неподдаващи се на лечение пневмонии да се прегледат от пулмолог и да се направи поне 1 спирометрия -фунционално изследване на белия дробове и обикновена рентгенова снимка.

Това често спасява животи.

Кои рискове трябва да избягват хората, за да запазят здрав белия си дроб?

Хората трябва да избягват работата с вредни и опасни химикали, които се вдишват, като азбеста.  Тютюнопушенето, силно замърсеният въздух, различни алергени от околната среда, както и изкуствените оцветители подобрители също представляват риск за белодробното здраве.  Трябва да се обръща внимание и на редовната профилактика, за да се избегне проблемът с нелекувани инфекции.

Какви са вашите препоръки, свързани с пандемията от коронавирус?

Пандемията от коронавирус е едно изпитание не само за лекарите, но и за икономиките на различните държави. Все още има доста неясноти по отношение протичане на заболяването и защо някой го преболедуват леко, а други се влошават и умират.

Но това което трябва да знаем е, че не трябва да се неглижират симптомите и най вече профилактиката – нужната дистанция, хигиена, ваксинация и най-вече безогледното самолечение с медикаменти от сайтове и интернет и пренебрегване на препоръките, а най-вече стоене в къщи и избягване да се потърси лекарска помощ от страх.

Защото повечето хора стоят до момента, когато развият тежка двустранна пневмония с дихателна недостатъчност и оттам нататък рискът от интубация и реанимационни грижи се увеличава, а оттам намалява и шансът за преживяване.

Не искам да плаша никого, но от тази болест умират и съвсем здрави хора без придружаващи заболявания.

През тези две години се нагледахме аз и колегите на толкова много смърт, че едва ли някога съм виждал толкова в цялата си практика като лекар, повече от 20 години.

Особено внимателни да бъдат пациентите със затлъстяване и сънна апнея, придружаващи заболявания като рак или автоимунни, а също така и пациенти след химиотерапия и лъчетерапия – те са особено податливи на развитие на усложнения.

Как могат пациентите да се свържат с вас за преглед?

За консултация и преглед пациентите могат да ме потърсят в СБАЛПФЗ гр. Враца. Прегледи извършвам също и в частния ми кабинет на ул. „Екзарх Йосиф“ 79 срещу РИОСВ, МЦ “Алпико” и на тел. 0886880788.