След като БСП не стигна до така мечтания балотаж,  днес в 10:30ч. се гледа делото по внесените жалби от социалистите с твърдения, че бюлетини, използвани за местния вот, са били химически обработвани. Както обаче Момчил Младенов не стигна до балотаж и не стана кмет на Враца, така и делото беше прекратено поради липса на… доказателства.

Бяха разгледани три жалби, подадени от представителите на политическа партия БСП Цветелина Дамяновска и Иван Иванов, с искане да бъдат отворени всички чували с бюлетини от изборния ден, да бъдат преброени отново и да им се направи експертиза.

И трите жалби бяха отхвърлени.

По време на пледоариите и въпреки, че жалбите останаха неуважени от съда, Момчил Младенов настоя отново за експертиза, защото бил гласувал с преференция 26 за общински съветник в листата, а нямало отчетена такава преференция.

Това искане наложи Владимир Христов да припомни на Младенов, че такъв номер в бюлетините за общински съветници не съществува, защото те започват от 101.

Стана дума и за едни 5600 невалидни бюлетини и някакви нередности в село Три кладенци, които нито бяха описани от ЦИК, нито представени с доказателства от Цветелина Дамяновска и Иван Иванов.

Според съда, жалбата на подателите е имала за цел да се търси евентуално извършено нарушение, което да оспори изборния процес, а не да се извърши повторно преброяване на бюлетините. В нито една от секциите обаче, включително и тези, описани в жалбата от Ц. Дамяновска, няма жалби от представители на СИК.

Но червените бяха категорични в искането си и дори след приключеното дело продължаваха да твърдят, че задължително трябва да се направи химически анализ на бюлетините.

В крайна сметка представителите на врачанската Столетницата, както след изборния ден развяха бялото знаме, така и сега развяха белите листове, които не им послужиха за нищо и се прибраха.