Здравното министерство дава нов срок, в който да има реално увеличение на заплатите на медицинските сестри, фелдшери, акушери, лаборанти. През второто полугодие на тази година  се очаква да бъде достигнато нивото на заплащане, регламентирано с подписания в края на миналата година Колективен трудов договор от 950 лв.

Това се разбира от отговори до “Дневник” от Министерствона здравеопазването  във връзка с множество сигнали от медицински специалисти, че в много болници все още няма обещаното увеличение на заплатите.

Пред “Дневник” медицински сестри заявили, че все още – към 14 август, получават заплати между 590 лв. до 620 лв. Такива сигнали има от специалисти по здравни грижи в Павел баня, Павликени, Ловеч, Казанлък, болница в Бургас, университетска болница в София, Видин, Велинград, болница “Св. Марина” във Варна, “Св. Георги” в Пловдив, Свищов, Мизия и др. Действително на няколко места се появиха и информации за увеличение на заплащането със 100-200 лв. И допълнително материално стимулиране, но това далеч не е повсеместно.

Това е и причината медицинските сестри да готвят за нов национален протест за 11 септември и да възнамеряват да блокират следобед площадът пред Народното събрание.  След това отново да влязат във всекидневни протести – на места ефективни.

“Министерството на здравеопазването ще продължи да следи и да анализира равнището на достигнатите възнаграждения в държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ, като по-съществени промени се очакват след отчета за деветмесечието”, се казва още в отговорите.

От ведомството не отговорят на въпросите имат ли данни в колко и кои болници е постигнато увеличение на заплатите за медицинските специалисти, с колко лева средно е увеличението, ако има такова, къде няма вдигане на заплатите и защо. Както и дали се планират нови действия, за да се стигне все пак до увеличение, там където все още няма такова.

източник: Дневник