Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си несъгласие „с поредната дискриминация за нашия бранш.“

Това съобщават от БАЗ и СЗБ в писмо изпратено до медиите.

Тази сутрин вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че ще предложи работното време на ресторантите в хотелите за Нова година да бъде удължено до 00.30 часа.

Николова предлага ресторантите на Нова година да работят след полунощ

„В същото време заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм!“, пише в писмото.

От бранша припомнят, че те са подкрепили отварянето на ресторантите в хотелите до 22 часа,  „за да има все пак къде да се хранят техните гости.“

Но според тях сега се прави опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията.

„Няма как да бъдем убедени, че ресторант в хотел е по-безопасен от такъв извън него. Съгласни сме с г-жа Николова, че е по-добре празненствата да се провеждат в контролиране среда, а не по стаите. Същото твърдим отдавна. Но подчертаваме, че това важи и за събирания в частни домове на големи групи от хора без спазване на противоепидемичните мерки“, заявяват те.

За тях е по-безопасно тържествата да се провеждат в заведения, където са направени огромни инвестиции за осигуряване на безопасна среда.

„За съжаление вече е късно да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за Нова година, защото от днешна дата до 31 декември, едно заведения няма как да се подготви и да събере резервации.“

От бранша настояват да не се взима решение за отваряне на ресторантите в хотелите до 00.30 часа на 31.12.2020 г. Те определят това като „дискриминационно за останалата част от колегите ни.“

„Категорично отказваме да бъдем единствената изкупителна жертва и отново да понесем последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците“, написаха още те.