„На днешното си заседание Министерски съвет прие постановление, съгласно което се отпуска трансфер към Министерство на земеделието храните и горите за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете от БАБХ “,  каза земеделският министър Десислава Танева.

Отпуснаха 28 млн. лв. за обезщетения и прилагане на мерките срещу АЧС

 

„В последните 2 седмици нямаме нито едно регистрирано огнище при домашните свине“,

съобщи още тя, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„За целия месец август имаме 5 регистрирани огнища. През месец юли те бяха 28. Очевидна е тенденцията на рязък спад“, заяви Танева и добави, че се надява тази тенденция да продължи и да няма повече регистрирани огнища. Тя припомни, че при дивите свине има 52 случая на африканска чума.

„Във връзка с тези случаи са обявени общо 43 инфектирани зони в 10 области към настоящия момент“, каза още министър Танева.

Тя заяви, че има изготвен план за депопулиране на дивите свине.

„Към настоящия момент имаме изградени 450 капана и съгласно резултатите от отстрела при индивидуалния лов можем да кажем, че имаме общо близо 2000 диви свине намаление на популацията“.

По думите й стана ясно, че тече помощна комисия на европейски експерти на Европейската комисия за проверка и ревизиране на начина на прилагане на мерките за борба с африканската чума по свинете.

„Подготвяме 14-та годишна експертна среща на тема АЧС, като на 10 септември комисар Андриокайтис потвърди участието си в нейното откриване. Очакваме и 5 министри от Европа“, посочи Танева.

Тя коментира още, че

изплащането за личните стопанства ще започне след 1 септември.

“В размер на 1 млн. лв. ще се направи корекция по бюджета на Министерството за представяне на средствата за това изплащане”.