Роми са пробили дупка в бетонната стена, за да могат да излизат въпреки мерките срещу разпространението на коронавируса. Случката е от сливенския квартал “Надежда”, информира бТВ. Десетки граждани излизат, въпреки че полицията патрулира около квартала.

Стената беше издигната именно за да се спре безконтролното излизане от квартала, в който живеят в постройки без ток и вода и в който има пик на заразените с Covid-19. Екип на телевизията е опитал да заснеме нарушението, когато е бил нападнат с камъни.

В „Надежда“ живеят около 25 хил. души, а на входа има контролно-пропускателнен пункт. Полицаите следят хората да не излизат на групи и без маски. Такива патрули има на още две места, но се оказва, че мерките не работят. Доказват го пълните инфекциозни отделения и растящият брой на болните.

Че всеки ден излизат групи от хора, вижда Георги от автомивка между гарата и кв. “Надежда”. Затова и звъни на тел. 112, след което става ясно, че е пробита дупка в бетонната стена.

Пик на зараза има не само в “Надежда”, а и в кв. “Речица”. “Практиката показва, че пациентите са основно от тази част на града, призна директорът на Военната болница в Сливен полковник д-р Илиян Комитов.

Според областния управител на Сливен Чавдар Божурски мерките не са достатъчно ефективни. Той е готов да наложи още по-строги, включително затваряне на квартала.  В търсене на изход от тежката ситуация държавата ще работи с пастори, медиатори и ромски лидери. Дали това ще има ефект и ще се стигне ли до затваряне на квартал „Надежда“ – скоро ще стане ясно.

Снимката е илюстративна.