Започна делото срещу Кристиан Николов, който блъсна с колата си и уби журналиста Милен Цветков.

Цветков загина навръх Великден миналата година, след като колата му, спряна на червен светофар, беше ударена от джипа на Николов със скорост от близо 100 километра в час.

Освен шофирайки с превишена скорост, 22-годишният мъж е бил зад волана под влиянието на три различни вида наркотични вещества.

На настоящото първо заседание бе разпитана приятелката на Кристиан Николов – Симона Цанкова, съобщава БНР. Пред съда тя разказа подробно за последното денонощие преди тежкия инцидент. Тя заяви, че Николов е отговорен човек и се познават се от много години, като последните три живеят заедно. Твърди, че Кристиан не е употребил наркотични вещества, дори не е пушил обикновени цигари. Цанкова отказа коментар пред медиите.

Симона разказва всичко от началото – имала е рожден ден. Решила е да го празнува на 18-ти април като отидат на барбекю на Витоша. Отивайки на Витоша, са върнати от цивилни полицаи, тъй като страната ни по това време е в режим на извънредно положение.

Били са компания от приятели. След като полицаите им съставят актове, те се прибират в дома на Кристиан на ул. “Любен Каравелов”. Там решават да отпразнуват рождения ден. Имало е бутилки водка, джин и шотове.

Самата Симона Цанкова се е чувствала доста разстроена, заради написаните актове и се е оттеглила на третия етаж на къщата. През цялото време Николов е ходил между нейната стая и празнуващите. Една част от гостите са си тръгнали след полунощ. Цигари са се пушили само навън, защото не е било разрешено да се пуши вътре. Симона си спомня, че е имало запалено наргиле.

След като си тръгват гостите в къщата, остават само двама приятели да пренощуват. Кристиан е казал на приятелката си, че е видял един шот, изпил го е и след това го е заболяла главата. На сутринта е чувствал дискомфорт. Той е започнал да изпълнява традиционния си ритуал преди лягане – да пие успокояващ чай, тъй като лесно се разстройва, когато е в сесия. Слага си и паста, която е с цел успокояване.

На сутринта след като стават, чистят в къщата. Малко по-късно решават да отидат в дома на Георги, който е бил с тях и по време на катастрофата. Така взимат колата на майка му, мощен джип, отиват в дома на Георги и той ги черпи със супа. След това тримата решават да се разходят. Тогава се случва и фаталният инцидент.

Симона е категорична, че Кристиан е оказвал първа помощ на блъснатия журналист. Тя твърди, че не е видяла удара, защото през цялото време е чела описание на колонка, която да свърже със звуковата уредба на автомобила, за да могат да слушам музика. Чува удара и усеща завъртането на техния автомобил.

На въпрос дали са употребявали наркотици или е пушено по време на купона Симона казва, че Кристиан не е пушил дори обикновени цигари, докато тя е. Спомня си, че само на едно новогодишно парти някой е запалил цигара марихуана, тя си е дръпнала веднъж, но й е станало лошо. Кристиан също е опитал, но след това никога не са употребявали каквито и да било вещества.