„Всички европейски страни ще стартират присъствено учебната година. Следващата година ще е трудна за всички ни. Но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално“.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по Нова.

Той призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения.

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава към обучение в електронна среда.

Министър Вълчев коментира, че децата от един клас няма как да бъдат разделени, нито да бъдат накарани да носят маски по цял ден. Можело обаче да бъдат разделени класовете.

„Ако едно дете е болно и е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече ще има възможност за обучение в електронна среда до 30 дни”, обясни министърът.

Децата с хронични проблеми ще учат вкъщи.

„Деца, които имат компрометирана имунна система, ще учат вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство”, обясни министърът.

Министър Вълчев коментира и предложението на премиера Борисов за промени в Конституцията.

„Мерките, които премиерът предложи, отговарят на исканията на протестиращите, но те минават през нова Конституция – това е начина да се реализират исканията на демонстрантите. Надявам се с тези предложения да се потуши гражданското недоволство, въпреки че те са първоначални. Те трябва да бъдат обсъдени.

Великото народно събрание е единственият начин протестиращите да имат представителство във ВНС, премиерът вече доказа два пъти, че се вслушва в исканията на народа.

От друга страна пък голяма част от хората искат предвидимост в тези времена”, каза Вълчев.

„Като правителство не можем да се месим в законодателната власт. Факт е, че в тези протести се смесиха желанието на младите да живеят по-добре, но няма как да направим по-добро общество, ако се настройваме едни срещу други, размахваме юмруци и издигаме бесилки. Виждаме и надничащи политически интереси, както премиерът ги нарече – политически шмекери, зад които прозират интереси от Дубай, и др.

ГЕРБ залага на съзидателното начало и ще продължава да го прави”, закани се Вълчев.