Образователната система има готовност да провежда дистанционно обучение при този темп на пандемията и при нова вълна от COVID-19.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на петъчния парламентарен контрол.

Проблем ще бъде, ако се наложи изцяло да се провежда обучението в електронна среда, тъй като в момента 5% от учениците нямат достъп до интернет, а други 5% нямат необходимите електронни устройства или това са общо 70 000 деца без възможност да учат неприсъствено.

Предстои закупуването на 80 хиляди устройства, предимно лаптопи, със средства по европейски програми.

От тях 20 хиляди ще са за учители, а останалите за ученици, посочи образователният министър.

От МОН са осигурили 900 електронни устройства, предимно за учители, а други 1000, предназначени за учениците са получени чрез дарения. В момента едва 0,4 на сто от класовете са под карантина.

Според образователният министър стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени.

„Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви той по Нова.

Що се отнася до носенето на маски в училище Вълчев припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

„Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.